Wednesday, 30 December 2009

less updates

Hi all
sorry for the lack of updates
my family is here!

visiting me!
weehooo

Saturday, 26 December 2009

BOXING DAY

Boxing Day is the day after Christmas, a public holiday in most countries in The Commonwealth. It originated as a day for giving gifts to employees and poor people. It has sporting traditions, especially fox hunting, and is the day when stores launch the most significant sales period in the retail cycle.
It is usually celebrated on
26 December, the day after Christmas Day, but can move to 27 December or 28 December if 26 December is a Saturday or Sunday. The movement of Boxing Day varies between countries.
The public holiday is recognised in the
United Kingdom, Canada,New Zealand and Australia, as well as many other members of theCommonwealth of Nations.

source: pakcik wiki

ok mari membaca kisah berboxing diriku
kalau tak nak sudah
sila tutup
haha





my first year boxing day
panjang betul cerita masa first year.
klik aje di situ
masa ni peghak2 lagi
last 2 years..lama dah tu


masa last year plak dengan family
i didn't write much.
but did a lot of shopping
mostly after boxing day
masa new year
sbb masa the real boxing day,
famli dtg.
so just teman kan dorang shopping.
x sempat nk melayan diri.
lepas dorg balik baru membeli.
memang banyak hasil
i got a few branded stuff yg 50% off
even after 50% masih mencekik but sekali sekali ok la

ok.how about this year?
*
*
*
*
*
*
*
dok kat bilik je study kot
gile nerd!wahaha
saje je
nk tunggu shop ngn mama abah je nanti
lagipun dah x byk masa nak belajar sbb nk exam
nanti nak kena entertain mama abah

tapi tu keptusan malam ni
esok macam mana?
tengok lah
hehe

transport x dak
malas la plak nk menapak..
oh.masa chrismas public transport tak jalan
depa malas.
so rakyat miskin macam kami ni kena la menapak
ceh.bajet rakyat britain

ada yang masih BLURR??
ok.basically cakap orang kampung,
boxing day ni hari byk sales la
offer2 bagai
konon nye la
kedai bukak pkl 5 atau 6 pagi
but mostly 27 dec la
berator la sapa2 yg rajin
ok.faham?
bagus.

oh entry tanpa gambar sangat tak menarik
tahniah kepada yang baca sampai sini
sekian

Thursday, 24 December 2009

flymas.mobi – as Easy as 1, 2, 3



Airline website will be one of my favourite click most of the time.
Of course Malaysia airlines will be my first choice.

Now i am studying in England and do go back to Malaysia quite frequent,
so i do use flight a lot.
Other than that,i do travel a lot as well.

Therefore i do need so called 'convenient' way to go to Malaysia Airlines websites;
(since i do support malaysian airlines)
which is easy and FAST!
sometimes i do need to check my timetable,
and flight status very quickly.
so i really need easy way to go to airlines site.


Futhermore, i do have weird hobby ;
which is finding best airline tickets offer and deals,

so i always click2 on the malaysian airlines websites.
but when i use it on my mobile phone,
it takes a very long time to load.
So not convenient.




But now,
I am super duper happy because i found this!


What is this?
This is what i am looking for!
A new way to go to malaysian airlines websites.

I found this site is very fast, simple,small size,and very2 easy to use.


But now i can use it everywhere,anytime using any phone!
yes!any phone.
not just i phone.
But of course any phone with internet connection. ;p

i can
BOOK MY FLIGHT
CHECK IN
CHECK FLIGHT STATUS
CHECK TIMETABLE
GET CONTACTS
CHECK BAGGAGE TRACER
even CHECK DEALS AND OFFER!

in just a minute!

quick and easy as 1,2,3!

now i can do my hobby more frequent ;p

You can use this site on your computer as well if u need simple and quick click.
Do try!




not just that,
you can share this news with your friends and get chance to win free tickets.
Just enter the competition of Blog and trip down under with flymas.mobi as easy as 1,2,3!.

Dont forget to send an email to flymas.mobi@nuffnang.com with your full name permalink of your blog post and WIN!


this is my first try of writing this cincai bocai advertisement.

Tuesday, 22 December 2009

pasar malam UK

in the middle of york city
(to be exact in front of marks n spencer )

yong,amir,ring a bell?
dekat ngn tpt eman main2 ride tu
ride tu pn ada lg
tp ribut2 slji ni x sure ada org ke tak



masak kawah besar





pakcik atas ni jual pancake.netherland stall
byk lg country.german,italy,etc.tp x amik la semua kan.



actually this is york international christmas fayre...
variety of stall from all over the world...
not just food
they have their craft as well

the best part is,turkey stall ada jual HALAL kebab!
cool!every year memang ada stall2 ni.
tp amik bau jela sbb semua x halal.
but this time ada 1 yg halal.
best2

but
akan jadi lg best
kalau ada malaysia stall.
boleh jual apam balik
mesti laku
hehe

Monday, 21 December 2009

encik snow

ok.mari main luncur2....depan rumah pun jadi lah...
mula2 giliran nana..


ok x nak kalah...mau juga...

bersedia......


yehuuuuuu
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
gedebuk!


senget da....




ok!mari mulakan membuat pakcik snow lelaki!
berusaha!berusaha!


uish..da besar..


ok..gabung2...eh...x cukop besar....gelek lagi...berusaha lagi...

eh..main kasar ye...berat woooo

golek2...
*
*
*
*
*
*
ok mari pendek kan cerita...mari melihat pakcik snow!





tadaaaaaa

penat woooo...sejuuukk...tapi best :)

location:newland parkdrive
pelakon2:ahli2 rumah

cuti musim sejuk



sememeh nye muka ku...

winter break ku dah bermula!yeay!!!

within a week abah n mama n atin will be here!!!

snow dah trn 4 hari berturut2..

thn ni dptla christmas ber salji agaknya

baru macam dalam movie

tapi xtau la mama abah n atin sempat merasa ke tak

banyak gamba2 bermain dengan snow

tapi tgh tunggu orang lain transfer

sila tunggu lagi ok

hehe

Friday, 18 December 2009

snow in york 17/12/09






kite kasi entry light2 dulu ok
ni masa intro2 snow,
baru mula2 nk turun
so xlebat lg

mlm tu pegi york malaysian society event end of term social party
memula tgk snow turun lebat igt x nak pgi
tp sbb nk support budak2 comitee baru pegi jugak la

ni gambanya
nanti gamba yg lebih menarik menyusul

snow here!

salji turun dengan gagahnya!

sejuuuuuukk

nk tgk gamba gedik2 bersama salji?

tunguuuuuuuu

Wednesday, 16 December 2009

50p and the kids

hari ni saya x ada klas.
jadi hanya berehat di rumah
bercadang mengulangkaji pelajaran

kalau ikut plan setiap hari nak bgn awal,
tapi kesedapan dan kenikmatan tidur tu menghalang niat baik ku.
so bgn lambat la jadik nye

selepas selesai makan,mandi dan sbg
mula nak mengulangkaji pelajaran.

sedang leka,selepas 8jam,(bukan belajar je...main fb,browsing,etc)
terasa sangat gloomy.
sbb x jumpa orang lgsg kot harini sehari.
x bercakap dgn org lgsg!
msg2 busy belajar agaknya

pastu.ha sambung balik.
ada orang ketuk pintu rumah
mula2 mcm nk abaikan.
aku xde sedara mara kt sini
kalau membe2,mesti dorang call.
so ni mesti nk promote apa2 ni.

so mls nk bukak.
tp gigih la plak ketuk.
so menggelabah cari kunci.
as usual,x jumpa!
then ketuk pintu nana,
mintak kat nana.
(ha!akhirnya berjumpa orang!)

agak ragu2 utk bukak.
tkt org mabuk ke
budak2 jahat ke
sbb dengar sore2 dorang borak.
yang pasti budak2 local la

pastu bukak jgkla.
suprise!!!
sekumpulan kanak2 riang nyayi lagu

"we wish u a marry christmas 2x and a happy new year"...siap ulang 2 kali plak tu

me:alamak.apa aku nk buat ni?

tetiba menggelabah x tentu pasal.haha

me:nana,ada coklat x?kite xde coklat ni.
nana:alamak.x de

pas abes nyanyi budak2 tu stay buat muka toya.

me:alamak.nk buat apa ni

me:what can i do for u now?(sambil senyum dan muka lemah lembut la.haha)
the kids: money...(dengan accent yorkshire nye..)
me:sorry?
the kids:Money...
me:oh...ok2..


me:ceh..na!duit!i xde duit kecik
nana:ha...nah2..(dengan semangat korek beg duit.bg 50p sorang.ada 4 orang.)

pastu bdak2 tu ckp

the kids:its really pleasure..thank u so much..really appreciate it

budak2 tu muka mmg pelik la..sbb aku letak atas pale aku kain macam selimut je..kelam kabut kan...janji cover...haha..

aku bermonolog bersendirian
"mm..jumpa jugak orang harini akhirnya....tak pe ke bg duit kat budak2 tu eh?mm xpe lah...niat sedekah jela...berdoa dengan harapan budak tu dpt hidayah suatu hari nanti."

mane tau kan...kot2 50p tu ada hikmahnya kan...

Tuesday, 15 December 2009

The Climb

video



seronok pulak dengar lagu ni especially bila tengah down kan
hayati maksud dia ok...sangat bagus utk memotivatekan diri...
ala..lagu ni mesti da lapok kan..hahaha
aku je lmbat...

penyayi asal lagu ni miley cyrus

but i just love joe mcelderry version.

by the way he is the winner of latest season(5) of x factor(sing competition in UK)-ala2 AF mentor gitu..


lets sing together ok!
nanti mesti semangat berkobar2! ;p

The Climb(lyric)

I can almost see it
That dream I am dreaming
But there's a voice inside my head saying
"You'll never reach it"

Every step I'm taking
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking

But I gotta keep trying
Gotta keep my head held high

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

The struggles I'm facing
The chances I'm taking
Sometimes might knock me down
But no, I'm not breaking

I may not know it
But these are the moments that
I'm gonna remember most, yeah
Just gotta keep going

And I, I got to be strong
Just keep pushing on

'Cause there's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Somebody's gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!

Keep on moving, keep climbing
Keep the faith, baby
It's all about, it's all about the climb
Keep the faith, keep your faith, whoa



ok!selain berdoa,dan beramal,mari kita mulakan tahun baru dengan semangat yang berkobar ok!

(haha...entry memujuk diri sendiri utk lebih kental!haha)

Doa awal tahun(1 muharram)

baca doa ni khamis nanti ye rakan2..doa akhir tahun lepas asar..doa awal tahun lepas mgrib...ari khamis ni jgn lupe...

ni ada artikel yang di cilok dan di edit sedikit utk memberi manfaat kepada semua.


Doa awal tahun ini hendaklah di baca tiga kali setiap tanggal 1 Muharram
pada petang hari selepas solat magrib.

Barangsiapa membacanya, maka Allah akan memberikan perlindungan dan pertolongannya
dari segala macam bencana dan godaan syaitan.

Sehingga dalam tahun itu akan membawa perubahan,kebahagiaan dan ketentraman zahir & batin.

Allah juga mengutus dua malaikat yang selalu menyertainya, agar tidak terjerumus ke dalam tipu daya setan dan terhindar dari fitnahnya,serta nafsu angkara murka yang dapat membawa kepada kehancuran dirinya.



Bismillaahir-rahmaanir-rahiim
Wa sallallaahu ‘alaa sayyidinaa wa maulaanaa Muhammadiw wa ‘alaa ‘aalihi wa sahbihii wa sallam.
Allaahumma antal-abadiyyul-qadiimul-awwal, wa ‘alaa fadlikal-’azimi wa juudila-mu’awwali,
wa hazaa ‘aamun jadidun qad aqbala nas’alukal ‘ismata fiihi minasy-syaitaani wa auliyaa’ihi
wa junuudihi wal’auna ‘alaa haazihin-nafsil-ammaarati bis-suu’i wal-isytigaala bimaa yuqarribuni
ilaika zulfa yaa zal-jalaali wal-ikraamin yaa arhamar-raahimiin, wa sallallaahu ‘alaa sayyidinaa
wa maulaanaa Muhammadiw wa ‘alaa ‘aalihi wa ashaabihii wa sallam
Amin yaa rabbal ‘alamin


ertinya:

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Semoga Allah senantiasa melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami
Nabi Muhammad SAW, beserta keluarga dan sahabatnya.
Ya Allah Engkaulah Yang Abadi, Dahulu, lagi Awal. Dan hanya kepada anugerah-Mu
yang Agung dan Kedermawanan-Mu tempat bergantung.
Dan ini tahun baru benar-benar telah datang. Kami memohon kepada-Mu perlindungan
dalam tahun ini dari (godaan) setan, kekasih-kekasihnya dan bala tentaranya.
Dan kami memohon pertolongan untuk mengalahkan hawa nafsu amarah yang mengajak
pada kejahatan,agar kami sibuk melakukan amal yang dapat mendekatkan diri kami
kepada-Mu wahai Dzat yang memiliki Keagungan dan Kemuliaan.
Semoga Allah senantiasa melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan
kami Nabi Muhammad SAW,beserta para keluarganya dan sahabatnya.
Amin yaa rabbal ‘alamin

Credit : Milis Tekno 2000


oh rasa nk makan bubur asyura la..

Monday, 14 December 2009

oh love

i know this is just once a month symptoms!

but i just couldn't bear with it again!

oh love.please be kind to me.
for every moon time.

please

thanks

Sunday, 13 December 2009

mama abah




sakan sunggoh mama abah jalan...
aiman ikut sekali..
mesti syok la dia..
sebab nanti dia nk kena tinggal..
hehe..


besnye leh jadi cam mamaabh.
asek jalan je..
kena berjaya cam mama abah jugak ni..

dpt mms ni dari abah td

atin ada 1 paper spm lg.berusaha!

p/s: kat atas ni la Puan Noriha yang dimaksudkan entry di bawah
yes.she is an entrepenuer...i want to be like her as well!one day!insyaAllah.

Thursday, 10 December 2009

chalet air panas pengkalan hulu

KESEGARAN KOLAM AIR PANAS PENGKALAN HULU
KHAMIS, OGOS 13, 2009
harian metro


HANYA lima kilometer daripada sempadan Malaysia-Thailand, Chalet Air Panas Pengkalan Hulu (CAPPH) menjadi tumpuan penduduk tempatan merasai pengalaman berendam dalam kolam air panas semula jadi.Mereka boleh melakukan pelbagai aktiviti yang disediakan pengurusan chalet, antaranya meneroka Gua Gendang berhampiran dan meronda bandar Betong di selatan Thailand untuk membeli-belah.CAPPH juga menawarkan penginapan selesa, dewan seminar yang luas dan bilik mesyuarat dilengkapi pelbagai kemudahan audio visual. Ada tiga bilik seminar dan satu bilik mesyuarat yang sering mendapat tempahan dari jabatan kerajaan dan swasta.Pengurusnya, Noriha Ahmad, berkata chalet yang dahulu diuruskan Majlis Daerah Pengkalan Hulu (MDPH) itu adalah penginapan kolam air panas dan menjadi tumpuan warga tempatan terutama pada cuti hujung minggu.
"Sejak menguruskan chalet ini, tempahan orang ramai terutama agensi kerajaan dari Perak dan tempat lain amat memuaskan."Selain bersantai di kolam air panas, mereka boleh menyeberang sempadan untuk membeli-belah. Ada datang semata-mata mencuba air panas yang dikatakan mujarab untuk mengubat beberapa jenis penyakit," katanya.
Noriha berkata, sebagai daerah yang bersempadan dengan Thailand, Pengkalan Hulu adalah daerah yang unik dengan persekitaran semula jadi dikelilingi banjaran pergunungan, sekali gus sesuai dijadikan destinasi percutian di utara tanah air.
Menurutnya, harga chalet yang ditawarkan untuk sehari semalam murah dan berpatutan dengan mempunyai tiga pakej iaitu chalet biasa (RM80 sehari), chalet VIP (RM100) manakala chalet Kenanga pula ialah RM130 sehari."Chalet VIP dan Kenanga ini mempunyai kemudahan ruang tamu yang dilengkapi dengan kusyen, kipas angin dan penyaman udara, televisyen astro dan ruang kopi manakala bilik biasa mempunyai satu ruang tamu, kipas, kusyen, satu bilik air dan dua bilik dengan penyaman udara," katanya.Noriha berkata, kemudahan lain di CAPPH ialah surau, dewan makan, kafetaria, bilik karaoke, Internet dan beberapa set komputer untuk mereka yang menempah bilik seminar."CAPPH bukan saja sesuai untuk mereka yang mahu mengadakan seminar atau mesyuarat, tetapi juga untuk sekeluarga atau individu untuk menikmati kedamaian dan keunikan kolam air panas," katanya.Tetamu chalet, Nazzatul Balkis Yamin, 20, berkata dia memilih menginap di CAPPH kerana mahu berendam di kolam air panas dan berehat di bilik yang selesa bersama keluarga."Kami sekeluarga biasa menempah bilik di chalet ini kerana dapat berendam di kolam air panas dengan selesa kerana ia tidak dibuka kepada orang ramai, selain itu tempat ini begitu mendamaikan manakala biliknya dilengkapi pelbagai kemudahan," katanya.(artikel harian metro 13/08/2009)

sumber blog

my comment:
terima kasih atas penulisan ini...tapi tang nama pengurus tu letak la Puan ke apa yang patut....x sesuai la editor.....letak direct nama je...orang tu bukan budak sekolah kan....kenala ada pangkat hormat skit..nama pon pengurus...at least makcik pon ok ;p

Wednesday, 9 December 2009

jadual ku sebagai pelajar tahun akhir

autumn term(10weeks)-------current(today week 9 already)
winter break(5weeks)-------mama abah atin datang + preparation for exams

spring term(10 weeks)-----week 1 exams( 4 modules)
easter break(5 weeks)-----(mula menulis thesis + x tau lagi plan cuti)

summer term(10weeks)-----(preparation for PRESENT PROJECT + FINAL EXAMs+ CONVO!!!
summer break(3months)----- da selamat da...(doakan)

Tuesday, 8 December 2009

alfatihah~

7 dec tiga tahun lepas sahabat aku telah kehilangan orang yang paling dia sayangi iaitu mak dan ayah kerana kemalangan.refer to her blog to read more ye.


aku sangat terkilan sbb selepas setahun,baru aku tau berita ni.terasa macam kawan yang sangat teruk.no one tell me about that.padahal masa sekolah hari2 aku dok dengar cerita bdak smer ni berceloteh ttg arwah.smer ni anak bongsu.jadi macam2 la cerita dia kan...

harini aku nak mintak semua pembaca2 blog ni yang beragama islam sedekahkan alfatihah buat ayahanda dan bonda asma ye.doa je dapat aku bagi mer.yang lain ko sendiri kena kuat k..aku takut nak cakap banyak2 ngn ko pasal menda ni sbb tkt salah cakap..i know this is hard for u dear...be strong...lalan jaga smer baik2 ye...kerja kuat.boleh kawen cepat skit.kesian smer sunyi..

Monday, 7 December 2009

cerita hujung minggu

tujuan awal blog ini dibuat adalah untuk mencatat detik2 kehidupan aku ketika belajar di york.tapi sejak akhir akhir ni dah kurang dah entri2 yg merakam diari2 kehidupan seharian.

jadi harini,aku nak cerita aktiviti hujung minggu lalu

hujung minggu ini merupakan hujung minggu yang agak seronok bagi aku
sebab

1)merasakan betol2 rehat.x tengok buku lgsg bermula jumaat malam sehinga ahad petang..

2)ada tetamu yang dirindui(former housemate k arni yang dah pindah)bersama suami dan adik2 suami yang datang dari malaysia bercuti.

3)dapat makan sedap2 bukan masakan sendiri.kerana dijemput ke rumah rakan2 yang dah dianggap keluarga disini..acara makan bakso dirumah apok pada hari sabtu dan acara makan nasi lemak di rumah kak ayu pada hari ahad.

4)setiap hari k arni,yakni tetamu masak masakan sedap2 utk tuan rumah!
bermula dengan brakfast sampai super!haha..jahat giler..
tapi memang sangat rindu masakan k arni...by the way bukan rindu masakan je.rindu k arni jugak...gossiping,bercerita etc

5) do some shopping!keperluan diri je dulu...x muat tangan nak beli banyak2..since da lama x shop,so banyak la benda nak kena beli..

6)settle kan laundry!siap dry sume sbb tumpang keta apis(husband k arni) utk bawak ke univ laundry...baju banyak sangat.so mls nk basuh kt umah sbb xde dryer...bejemur2 dalam bilik x berapa bekenan la..nanti la i buat entry pasal baju..mesti ramai je yang curious kan...

ha...kesimpulannye hujung minggu yang merehatkan minda la...tambah plk jumpa orang yg da lama x jumpa kan.refreshing la skit..klo tak,balik2 muka tuuuu je ngadap...

itu aje cerita hujung minggu kali ini.
tapi x ada gamba langsung.macam mana?maap la ye rakan2.. :)

Thursday, 3 December 2009

pengalaman mengerjakan haji diusia muda

sementara masih dalam bulan zulhijjah ni aku rasa macam nak share sesuatu dengan semua

salah satu pengalaman dan nikmat yang paling beharga dalam hidup aku ialah peluang mengerjakan haji.tambahan pula dalam usia yang muda pengalaman itu sangat2 lah beharga bagi ku

sebenarnya pengalaman itu makin lama makin hilang dari ingatan ku.maklumlah.zaman itu aku masih belum pandai menggunakan teknologi.jadi tidak banyak gambar dan tiada 1 pon video untuk dibuat kenangan.jadi nak flash back one by one tu lambat la sikit kan.

pada tahun 2005,aku,yong,mama abah dan keluarga toklong sama2 menunaikan rukun haji yg ke 5.masa ni aku baru habis SPM.so kebanyakan rakan yang sebaya aku tengah bersuka ria la.baru lepas habis hazab SPM la katekan

aku x ada la nk bercerita pengalaman ini satu persatu.cuma nak tulis apa yang terlintas je

1)masa kat sana hari2 aku doa nak lulus ujian kereta dgn nk dapat SPM dgn cemerlang,dengan nk jerawat hilang .masa ni aku rasa muka aku sgt disaster.

yela masa tu yang desprate menda tu lakan.
tapi ada la lagi doa2 yang lain.yang general.masa depan,mati,syurga,etc
abah selalu remindkan doa utk adik2 jugak.
buat solat hajat khas utk adik2.


2)kami beruntung.dapat hotel yang jarak 600m shj dari masjid.pada thn yg sama toklang aku pon pergi jgk.tapi mereka guna pakej muasasah.(pakej basic) jadi hotel pn jaoh la sikit sebab bayaran lebih murah sedikit.

kami sekeluarga ada pergi melawat toklang.x dapat nk bayangkan mcm mana hari2 toklang berulang dari hotal ke masjid.dahla orang tua tu ada penyakit penat.Tp Allah tu maha penyayang.Apa yang dibuat pasti ada hikmah dan ganjaran dari Nya.

3)mungkin ada yang x tahu.buat haji ni pon ada pakej2 nya jugak.macam kita pergi melancong tu.harganya beza2.service pn beza2 la.mcm ikut bintang la jgk.lepas tu pulak pakej ni mcm2 agensi buat.kami menggunakan agensi tabung haji sendiri.tabung haji pn ada kelas2 dia jgk.abah n mama ambil yang sederhana la.masa tu kami guna pakej fairuz.xtaula nama dia kekal lg x smpai sekarang.
kalau pakej mahal macam pakej zamrud ke apatah lagi tu kebanyakan orang2 berpangkat dan berada la.yang tu macam mewah sangat la plak kan.nanti x de tawadduk la plak nk buat haji kan.

4)hari2 lepas balik masjid mesti pergi beli aiskrim mango ataupon laban.sedap.aku x suka minum laban.tapi kena paksa dengan abah.laban ni susu masam.macam yogurt la.bagusla utk menyejukkan badan kan

5)di arafah hujan lebat sangat2.teringat orang2 yg bina khemah buruk sendiri di atas lereng2 gunung.macam mana la nasib mereka.bg kita jemaah malaysia,khemah yg disediakan sangatlah proper.jadi tiada masalah.angin kencang pon,duduk je diam2 dalam khemah berdoa.cuma bila hujan surut,masing2 sibuk cari kasut yang hanyut.

6)masa di mekah ada satu kisah ajaib.tapi masa ni aku 'cuti'.so aku hanya duduk di hotel je.orang la yang cerita kisah ni kat aku

kalau x silap la.cerita dia lebih kurang macam ni.masa ni tunggu subuh kot.semua orang denga bunyi yang sangat kuat di masjidlharam.macam bunyi helikopter.atau macam bunyi masjidilharam hendak diserang.masa tu semua orang panik la.ada yang lari balikla.ada yang azan la.macam2 la.rupa rupanya ada saju kejadian aneh atas kuasa Allah telah berlaku.kejadian ni berlaku di tempat saei.masa ni untie ada kt situ.so dia la yang cerita.ada seorang perempuan indonesia ni.tgh sarat mengandung.bersaie.pastu tiba2 dia nak bersalin.pastu datang orang tua.buat apa tah.aku x ingat sangat.sbb da lama.orang tua tu pakai jubah putih.dia yang sambut bayi tu.di celah2 batu di bukit safa or marwah.(x igt)..yg peliknya x ada setitik darah pn yg mengalir.pastu org tua tu hilang.ni cerita pendek nya la.ada la cerita panjang nye orang tu tu ada mintak ape ke ntah.tapi aku x ingat.pastu bunyi yg kuat tadi pon hilang.hebat kan kuasa Allah.budak tu selamat lahir.elok je.

kerajaan arab saudi nk mintak baby tu kt mak dia.tp of course la mak dia x bagi kan.pastu mak dia cepat2 bawak balik indon kot.begitu la kisah dia.masa breakfast hari tu semua orang kecoh2 dok cerita pasal bunyi kuat tu..and dok bercerita pasal kejadian tu.aku denga jela.rugi la plak x dapat dengar kan.tp xpe..kalau aku ada xtaula apa perasaan aku masa tu kan.

sebenarnya macam2 lagi nak share.tapi mesti korang penat baca panjang2 kan.
cukup la disini dulu

kalau aku rajin nanti aku cerita pengalaman di raudhah(taman syurga)
dan pengalaman2 lain

apa2 pon terima kasih mama dan abah

Wednesday, 2 December 2009

puasa ganti

salam semua

kepada semua orang yang ada tinggal puasa jom la kita ganti puasa
jangan tanguh tanguh kan
sebab kita x tau kita sempat habis kan ke tak kan
mana la tau ajal datang ke
saya tak tahu la hukum dia
tapi macam x best la kan

maka jom la ganti puasa!

moral of the story sebenarnye sekarang ni magrib 3.40pm mcm tu.sekarang kan winter.jadi malam panjang.so grab la peluang ni.
terutama yang berada di negara 4 musim ni

kepada adik2 yang baru pertama datang ke UK(mcm saya dulu)
jangan la nak mengharap magrib tu akan makin cepat je sampai bila2 ye
nanti(1 or 2 weeks from now dia da start turning jadi makin lambat balik)
so baik ganti sekarang!hikhik..

moral no 2,esok kan khamis,niatla puasa sunat sekali

lelaki2 yang mana ada terponteng puasa tu jgn buat2 lupa plak..
kena ganti jugak!kalau tak pergi bayar fidyah!

sekian pesanan insaf dari penaja

uda

saya sangat nak update

sedang mencari masa dan mood

****updated

this entry will be totally campur rojak k

pertama sekali aku nak mengucapkan tahniah pada mak uda sebab dah berjaya melahirkan anak perempuan nya

aku tau memang dah super duper lambat utk wish ini semua.tapi better late than never.

honestly i am so happy for you

angah tau before ni uda had her very hard time.
uda diuji Allah
walaupun ambil masa yang lama tapi angah tau uda tabah dan redha kan
(utk pengetahuan yg lain2,anak sulong uda meniggal di dalam perut sebelum dilahirkan.nur jannah dah cukup bulan dan sifat.so sangat2 sedih.)

tamau la cerita banyak.nanti uda sedih plak

hey!i will buy cute baju for amani ok!

selamat berpantang!

hugs!

p/s:
aku x call maktok lgsg pn.even for this raya.ya Allah.mesti tok sedih.i used to call her once a month last year.not anymore this year.too busy.and time difference jgk
(alasan je)adoi kena cari masa call tok ni

sambung cite lain

raya haji ok..best..byk food..lebih sangat teratur this year..
host yg sgt efficient....ada merewang2 lg..so best la...makan nasi beriani..
aku buat puding je.gamba byk..tp dah upload kt facebook..x payah upload da la ek kt sini...tp my unties tak de facebook..ok la...nnt upload sikit.(klo ada masa)

igt esok baru nk masak2..since masa raya aritu msak cekodok je.so esk plan nk buat nasi impit.kuah lodeh+sambal ikan bilik.kuah kacang.
tataula berjaya ke tak

Wednesday, 25 November 2009

PUASA SUNAT HARI ARAFAH

Puasa hari ‘Arafah ialah puasa sunat pada hari kesembilan Dzulhijjah yang disunatkan bagi mereka yang tidak melakukan ibadah haji.

Kelebihan berpuasa pada hari ini ialah ia dapat menghapuskan dosa-dosa setahun yang telah lalu dan dosa setahun yang akan datang, sebagaimana hadith yang telah diriwayatkan daripada Abu Qatadah al-Anshari ra


Dan Rasulullah SAW ditanya tentang berpuasa di hari ‘Arafah.
Maka Baginda bersabda:

“Ia menebus dosa setahun yang telah lalu dan setahun yang akan datang.” (Hadith Riwayat Imam Muslim)


PUASA JOM!

Tuesday, 24 November 2009

halal food is on york campus!

salam

alhamdulillah

now the halal food is on campus!
(finally)

it is in roger kirk
(saje nk jeleskan the super duper senior.hihi)

one of the big dining hall (cafe) in the university of york

the halal dishes will be mark by the letter (H)

congratulation to adam the former president of international society (who is malaysian)
and dina the midle east exco who work on this
hanya Allah dapat membalas jasa kalian.
sesungguhnya sumbangan ini amatlah besar buat kami semua

so last few days there was a celebration of this opening halal food.
it is other way to show to the university that there is a need in providing halal food in campus.
we bought ticket 5.50 pound
and there's alot of food that night.
one of them is turkey roast.
before this i was just like "teringin nye nk makan" tapi x halal kan

but now,no worries!u just need Pound ;p

by the way back to that night
i was i bit shocked because the dining was full!
meaning there's a lot of muslims in this university!
the number may just increasing year by year..
(but i bet it is not as many as in other place like manchester,leeds,birmingham etc)

now the islamic society is trying to get bigger prayer room.
as for now we only have a very very small prayer room and it is mix for brothers and sisters.
it is approx 2m x 5m area..
no ablution room what so ever.
tapi saya sangat2 bersyukur.
at least we have one.
if not tergapai2 jugak nk solat.
eventhough it is not a proper one.
if it is,we can do big jamaah etc


actually the prayer room is open for all religious.
but so far no other religious make use of it.(thank God)

hopefully they manage to get bigger room at least.insyaAllah

sekian itu sahaja

wallahualam


Sunday, 22 November 2009

satay night





please bear that the picture quality is very bad


it is satay night organised by york malaysian society association(YMSA)

its will be yearly big event for YMSA i guess
we(last year comitee initiate) this


ok here goes the food menu's for this year

satay of course
nasi lemak
roti jala
onde onde
bubur kacang
teh tarik
soya cincau


nak komen pasal food one by one ke?x payah la kan....huhu...yang penting roti jala is superb..sedap...




unfortunately the satay picture is not here...x sempat snap picture da...da licin

the food were prepared by all of the comitee...i am not in the comitee anymore but we(my housemates) cook bubur kacang...it was awesome!haha..perasan...


the guests are around 80 people...thats a lot!congratulation to all of them
and i think its half malaysia+bruneian and half others
not bad at all i guess


besepah betul manusia ni makan..buruk kan..nila perangai budak2 obesi...sama je...tp sbb the comitee lupe beli plastik sampah kot...thats why jadi camtu





overall it was a good event....promote malaysian food to others and let asian people itself fulfill their craving kan...

congratulations to all of the comitee members

BUT

please improve next year..there's a lot to improve...especially jam malaysia ni...haih..
but lets not talk about this here...

and again overall it was fun!




Thursday, 19 November 2009

penat belajar


bila terlalu banyak kerja, assigments,project
otak bengong2 sikit

rasa macam saya perlu terapi ni
dah ketat sangat ni

mari kita buat terapi dulu!

cuci cuci mata

*
*
*
*
*
*
kalau tiada terapi boleh gila tau
*
*
*
*
*
*
*
browsing
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
oh jatuh chenta


sempat lg kan

hakhakhak


berangan~

x sedar diri tgh dalam kemiskinan dan kesibukan belajar
huhu

ha ha ...nak kata x lawa la tuh

biala tu taste i..huhu

tp awatla mahai sgt

pasni tumpah x nak masuk kedai tuh lagikk
kang x kuat iman mampossss

hikhik

should work hard to reward myself

gambate!

ok abah ok...x beli...tengok2 je...hehe..

penat blajo



dkny town& country classic large fold over purse ni mesti kua dalam mimpi ku ini malam ..hikhik





haip!ngumpat i dalam ati la tu..x baik tau..

okela okela pas ni entry insap sket

Wednesday, 18 November 2009

kuiz apa ini?

cuba korang teka apa benda kt bawah ni

kuiz pertama di blog ini

sbb kuiz ni kacang je maka xde hadiah!
hehe

pasni aku buat kuiz susah skit..
sape btol dapat hadiah directly from york!
tp poskad jek..
hikhik...
tgk la kalau aku baik aku bagi la bes2 sket..

ha cepat jawab..





sunggoh x menarik kuiz ni...
sangat senang kot

haha..

xpela intro..

Friday, 13 November 2009

my bestfriend is in york!

dont know where to start..

mariam mohamad my friend in mrsm jasin is here in york...
she's coming all the way from malayia for a week

cuti2 malaysia...lari dari kena buat eksperimen katanya.



ni gamba sekitar university...gedik2 santai...








pastu jalan2 york...banyak lagi gamba...tapi malas + x de masa nk upload..





yam shopping fruits kt mark n spencer




sambil jalan je melahap...mmg sedap!!yummy!




tu je dlu..banyak lg gmba...tp nnt la..