Wednesday, 9 June 2010

school part 5

1) Di England, hanya 1 guru akan mengajar 1 kelas. Meaning, setiap guru perlu menguasai each subjek. So cikgu tu memang sangat2 menjaga la anak murid dia. kira macam anak dia la kan.
Sebab kelas tu je dia jaga.

2) Di sekolah manners atau adab sangat ditekankan dalam kelas. contoh do not talk when somebody talk. kalau ada org ckp mmg kna marah sgt. diajar cakap terima kasih. sorry etc.

3)Mereka diajar untuk angkat tangan kalau guru tanya soalan. Itu mungkin biasa. Yang mengagumkan saya ialah, kebanyakan murid excited nk jwb semua soalan. I've been to reception(tadika) and year 3/4 classes. sikap berebut nak jawab soalan tu ada pada both peringkat.

4) the kids ni yang kecik2 sangat suci la kan. dorg layan kita macam sama je. tapi kalau yg da besar2 ni macam pandang 'slack' jugak la..or pandang serong.mungkin pelik tgk kita lain kulit or pakai tudung or what so ever. tapi kalau yg kecik2 tu sangat2 peramah.tanya macam2. refer this entry pasal soalan2 pelik.

5) dari sekolah lagi mereka diajar utk jimat kertas. recycle kertas conteng. A4 paper tu kalau tak guna lagi letak dekat kotak paper. jangan buang.

6) ada masa 'tidy up'..so that kelas sentiasa la kemas dan bersih.sorang kids akan ditugaskan pegang jam loceng. masa kemas 5minit. so semua kena la kutip2 kertas2 berterabur or apa2 sampah sebelum keluar rehat.

7)ada break time 15minutes for each 2hours. break time boleh pegi main lari2 dekat luar.main la kejar2 or apa2 yg suka dekat lapangan. ckgu akan keluar lepak sekali. so murid tak tepu belajar kan.

8)Guru memang sangat kenal each parents. sebab dia mmg jaga 1 kelas je kan. so senang la nk igt n kenal.

9) murid2 tak perlu bawa any stationaries ke sekolah. semua disediakan. magic colour, pencil, water colour or and segala mak nenek la. setiap kelas mmg da ada sedia. so tak payah la mak ayah nk beli or budak2 berlawan2 size kotak kaler luna sape lagi besar di sekolah kan.

10) setiap darjah ada 1 assistant teacher. so kerja2 admin takde la cikgu yg buat. kerja2 potong kertas, tebuk lubang, fotostat kertas dan sbg akan dibuat oleh assistant teacher. so cikgu blh focus mengajar je. (so 1 assistant teacher tu ada pegang 3 kelas camtu la)

bersambung.....












2 comments:

zatil hidayah said...

Mam! Ehehehe. Stalker lagi sbb nok info pasai edu kat sane based real experience. Nnt leh aaa cari hg utk final year project. ehehe.

Yg 1st tuh aku memang setuju sgt. compared dgn msia, kite lebey suke tukor2 cikgu. kalo stay sorang cikgu aku rase bebudok nih lg mesra kot. tuhlaa kalo tgok movies pon manner depe memang dasat gile. mcm nok ape2 excuse me tp kalo kite woit nok bnde tuh... ewahhh...

jaoh lg perjalanan ckgu2 kat msia nih.. ehehe...

haaa yg berebot soklan tuh. normally bukn budok kecik, kalo kite pon xde rase nok mjawab even tau answer die! aku ade kenai sorang ckgu kat japan, sane pon lebey kurg mcm nih. beriye2 nok tnye soklan budoknye.

then cousin aku yg kat sane tuh pon ritu balek maroh kalo adik aku buang ketas. die kate leh recycle. then kalo die nok mak aku masak sayur campor die ckp, excuse me mak lang can u cook for me?
mcm bhsa die nice je dgor.

memang penting ckgu kenal mesra dgn parents. tp pnglmn aku keje kap ritu, kan class each subjek len2 ckgu. so bile emergency ckgu yg ngajar x tau nok refer sape. dahlaa budok asma. so tindakan tuh agak lambat laa diambil. huhuh...

hahaha merepak pulok aku kat sinih. entry lepas2 aku nok komen tp x sempat. ehehhe...

p/s: I'm waiting next entry dear. :))

maimanas said...

pasal cikgu tu ada pro n kons.

kalau nk kena ajar semua pnat cikgu kot. xde specialist.

tapi kebaikan dia seperti yang telah dielaborate di atas