Saturday, 26 June 2010

what i dont like about ......

sorry for the previous boring entry.
now i am still in the packing phase time.

today I am going to write apa yang saya tak suka mengenai England.
warning: this is just purely on my opinion. so x payah la nak argue atau ragu2 okay. ni apa yang AKU rasa.

1) Bank systems. Malaysia is much better.

-We need to wait for months to set up a new account. wait for months to get our bank card and so on.
-online banking is not connected with the Bank.
-any transaction which related to online cannot be settled in Bank. Need to call and talk to operator. leceh gila. sometimes they dont understand my Pengkalan Hulu accent. pening. and sometimes i dont understand their kampung sheffield accent , kampung newcastle accent or apa2 kampung lah .
semua kena call. dahla tak free. charge mahal plak tu. hais.
yang bestnye sebab student pon sng dpt credit card

2) Health system. apa2 semua kena appoinment. elok sakit dah sihat dah la. baru nk dpt jumpa doctor. kalau kt Msia klinik bersepah2. demam ke sakit apa ke blh trs je walk in. dan2 tu jgk dpt jumpa Doc. kat sini leceh. dahla satu daerah kecil tu ada satu je walk in health centre. unless emergency. So selalunya kt sini kalau sakit tu harapan la nk p klinik. melainkan tahap extreme baru nk pergi.

3) ni kena tulis in Malay. sesetengah( read kebanyakan) drpd mereka ada lah racist. depan mmg baik. tapi sebenarnya belakang kutuk kaw2 org2 berkulit tak sama ngn dorg. (ni kawan2 aku yang baik ngn matsaleh la bgtau)
and mengikut pengalaman sendiri jugak
dan penceritaan pengalaman lanlady kitrg yang org indonesia yg dalam lebih belas2 thn tgal kt sini.

4) extreme weather. sejuk dia xyah ckp la. meusuk tulang. mmg tak selesa. dalam rumah pon kena pakai berlapis2. kalau panas kering sangat la plak.

5) orang tua2 ditinggalkan. kebanyakan tak jaga parents. sbb tu org tua kt sini independent. bukan saja2 nak independent. sebab anak dorg tak jaga. menurut cerita org local yang sempat aku bersembang di hentian bas, dalam bas, cerita jiran tetangga dan pemerhatian jugak.

6) their government suap byk sgt kebajikan. luaran mmg nampak bagus. jangka masa pendek bgs. tapi jangka masa pnjang hancur. bila ekonomi dorg jatuh( macam skrg) semua menggelupur. dah biasa sgt semua dibantu. kebajikan tak sama rata.

- kebajikan di bagi lebih2 pada ibu tunggal. ibu tunggal dapat mcm insentif. perbelanjaan anak semua ditanggung. wpon ibu tu dah kawin ngn org lain, insentif tu ttp berjalan. kalau tak silap siap dapat kt suami baru lagi. its not fair. maka ramai la orang yang tak kawin dan beranak sesuka hati sebab nk declare ibu tunggal.. pastu cari boyfriend baru. bf pn suka la sebab dapat duit. bersepah2 very young lady yang dok tolak stroller kt city. tanpa suami.
bg pendapat aku, bukan tak blh tlg. tapi berpadalah. xpyhla suami baru pn nk bagi. what the heck kan. ibu2 muda yang malas sekolah dah hanya tau bersosial pergi shopping di primark , or any shop. xpayah susah kerja sebab ckp bulan dapat duit.

- golongan2 yg kerja sendiri tak dpt byk insentif. its not fair. mereka membanting tulang cari rezeki tapi tak dpt apa2 insentif. contohnya tukang kayu, mekanik dan sbg.
aku sering denga keluhan landlord.dia mcm nk give up kerja. bayar tax mahal . tapi tak dpt apa2 insentif sebab kerja sendiri. nak compare ngn ibu tunggal berpoyaan bersama bf, mmgla dia sakit hati kan.

- pada aku welfare mmg patut diberi secukupnya di England ni. sebab?
bayar tax mahal giler kot. council tax lagi, income tax lg, road tax lg. dan macam2 tak. dahla tax dia mmg tinggi gila kot. my friend yg kerja kt sini told me yang dia dpt 55% ja dari gaji dia. sebab yang lain dah bayar tak. mmg la kerajaan dia kena bg welfare. seolah2 mcm bayar balik la kan.
I think malaysia income tax takde lah semahal tu.

- pernah bersembang dgn pemandu taxi kt London. He is british. Gaji dia ckp2 je setiap bulan. sebab bayar tax and sewa rumah mahal. dia kata kalau bwk taxi lama2 pn buat apa. buat penat je. sebab nnt lagi tinggi gaji lagi tinggi tax.

ok.fine some might think of gaji kt msia tak byk or what ever. tu cerita lain. kena bukak lain entry. tak payah nk pening2 kaitkan dgn benda lain. ni just nk ckp tax kt sini tinggi.

kebaikan dia mmg la byk jugak. tp kena tulis di lain entry la ye.

setakat ni tu je ingat.


nanti bersambung.kalau rajin. hehe.daa




1 comment:

iksb said...

sgt suke gile entry ni hahhahaha.... make me feel blessed keje kt malaysia..