Saturday, 12 April 2008

amsterdam holland

ni kawasan sekitar cabin....tpt tdo...kt amsterdam ni cabin dia tepi laot..so sgt sejuk n windy...cabin ni cm chaletla klo kt msia....
ni kapal2 layar private..ade 1 kawasan perumahan ni,blakang dia ada cm sungai kecik..tu tpt org kaya..kwsn tpt org yg ada bot pesendirian.so sng dia nk paking bot tu blakang rumah...gamba kaw perumahan tu xsempt nk amik..dok ralit tgk je..alih2 da telepas.sbb tgk dr ats bas je...

ni name dia caravan..tuk sape2 yg xtau lg..org kt sni klo travel pkai caravan je...dlm tu ade katil sume...klo org2 kaya tu,caravan dia sgt mewah..perabot dlm tu pn mewah2..aritu ak ade tenampak satu...kagum gle...
ok..pg tu memula pegi kilang cheese n clog(wooden shoes)or terompah la klo org melayu panggil..


ni dia tnjk cara buat cheese..sng je...tp xigt da nk cite..heheni buat clog plak...clog dia byk jenis utk byk kegunaan..org kt holland ade lg yg guna clog ni...jenis2 dia laen2 tu farming,bejalan,wedding,etc..sume ade design tesendiri...


byk gle...cantek2..siap ade size lg..tp ak xbli pn...bkn pki pn..tp ak bli keychain die jla..terompah jgk..cma kecik..xleh pki..hehe
pastu pgi city amsterdam..org kt amsterdam ni byk nek beskal...beskal tua plak tu..sbb dorg tkt kna curi...sume nek beskal tua....parking merata2 di bandar dia...


ni street apetah..xigt...tpt touristla...
ha....kt amsterdam ni byk benda yg legal...sbb tu org ske pgi kot..antra bende yg legal,drug n prostitute...tmpt yg plg tekenal kt amsterdam ni ialah "red light district"....klo nk tau tu tpt ape,carila sndr....hehe
sex museum ni ak x msk pn...amik gambo je...
pastu nek canal...pusing kt sungai..tourist canal la...dia cite2 sepanjang jln tu...adela sejam dlm canal tu...smpai da telelap2 da...actually kitorg bengang gk mse nek canal tu sbb klo iktkan sejam je dia pusing.tp sbb dia nk tggu org penoh,so lamela jadi dia...smpai dkat sejam tggu b4 dia jalan...so da bazir masa kt situ..pas abes nek canal tu,ade tgal mse 20 minit je lg nk pusing city n cari2 souvenir...so xsemptla..since kitorg ni ikt tour,so xnkla kna tggal ngn bas..boleh je nk blk ke cabin tu sndr..tp mlsla plak nk kna bya lg tambang taxi...30euro la jgk..
one of the attraction kt ats canal tu bla tgk umah2 ats air..umah2 ni ade gerand...tp dia atas air..unik jugak..tgkla gmba kt ats tu...ade org tggal kt dlm umah tu....tu aje cite di amsterdam...

tp...ops..lupelak nk cita...b4 pgi city dia,kitorg pegi tulip park keukenhof...tulip kn one of the attraction kt negara holland ni...espc amsterdam.....yg lg spesel,park ni bkak blan march smpi may je..sbb mse tu je cuaca sesuai utk tulip hidup.....tu aje....smbg cite di keukenhof plak ye...bunge nye cantek2...tggu ye...ade mse nnt ak update lg....

2 comments:

~da' w@n N OnLy said...

sex museum???hohoho..apakah??apakah??dan apakah???hehehe..nper xmasuk??hoho

maisarahmanas said...

nk msk..tp xsempat...hahahaha...Tuhan x bg mskla tu..sbb tu buat masa xsempat...huhu